Spring til indhold (tryk på Enter)
Viborg

Hvad er vågetjenesten?

Hver tiende dansker dør hvert år uden familie eller venner omkring sig. Det svarer til, at ca. 5.000 danskere hvert år dør uden medmenneskeligt nærvær i de sidste timer af livet.

En del af dem er mennesker, der lever alene, eller har levet en isoleret tilværelse og dør i ensomhed derhjemme. Det er altså ofte de mest sårbare, der dør uden mennesker omkring sig. Det kan være ældre, der har overlevet familie og venner, og socialt udsatte, der lever en stille eksistens udenfor fællesskabet.

Selv når mennesker dør på plejehjem og hospitaler, oplever nogle at være overladt til sig selv, når livet rinder ud.

Plejepersonalet har ofte ikke tid til at våge ved den døende, og derfor må nogle døende tilbringe de sidste timer af livet alene. Det gælder både mennesker uden pårørende, men også i de tilfælde, hvor pårørende ikke kan eller ikke ønsker at deltage i pleje og omsorgen af den døende.

De er til stede og giver nærvær og omsorg til døende menneske i livets sidste timer. De sidder ved sengekanten, beroliger og skaber tryghed og giver den støtte, der er behov for. De frivillige giver også støtte og aflastning til eventuelle pårørende. Fx til en tiltrængt nattesøvn.

Hvad gør en frivillig i vågetjenesten?

Frivillige i vågetjenesten er der som erstatning for eller aflastning af pårørende, men indgår ikke i plejen af den døende. Derfor er det vigtigt, at det er robuste mennesker, der melder sig, for det kan være slemt at være til stede første gang man oplever en død.

Det kræver en vis form for fleksibilitet, da vi ikke kan forudsige, hvornår der er brug for os. Vi kan få en forespørgsel, et telefonopkald på alle tidspunkter af døgnet, men man kan til enhver tid sige fra som frivillig våger. Det gør også at vi har brug for flere våger der kan trækkes på, men alle frivillige bliver nøje udvalgt, da det kræver en vis erfaring med omsorg for de dødende, så de kan håndtere de følelser og situationer, der kan opstå.

Vi forestiller os, at du:

  • Er robust, da man skal kunne klare at omgås døende
  • Er fleksibel alle tider af døgnet, da man aldrig ved, hvornår der er brug for dig
  • Har en vis erfaring med omsorg for de dødende

Det får du ud af det:

  • Fællesskab med andre i Røde Kors
  • God introduktion til opgaverne
  • Mulighed for kurser og temadage

Føler du, at du kan leve op til det at være våger? eller gerne vil vide lidt mere om det, så kontakt os gerne.